Ζούμε κοσμογονικά γεγονότα

2020-09-11

     Το τελευταίο διάστημα, έχουμε γίνει θεατές κοσμογονικών γεγονότων. Και όταν λέμε κοσμογονικών το εννοούμε. Αποδεικνύεται πως η Μεσόγειος πράγματι, αποτελεί αυτό που σημαίνει το όνομά της, « το κέντρο της Γης».

         Και μπορεί αρχικά, κάποιες από τις παραδοσιακά Μεγ. Δυνάμεις να μην είχαν λάβει στα σοβαρά τη διαμάχη Ελλάδος - Τουρκίας, η εμπλοκή όμως της Γαλλίας δεν αφήνει πλέον περιθώρια.

Ας δούμε όμως ποια εξαιρετικώς σημαντικά γεγονότα έλαβαν χώρα τους τελευταίους δυο μήνες:

  • Οι τέσσερις ή πέντε βομβαρδισμοί της βάσης Αλ Ουατίγια στη Λιβύη, με πρώτο στις 04 Ιουλίου, από Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα. 

      Οι διαρροές ομιλούν για Rafale ή Mirage χωρίς να αναφέρουν το χρώμα των εθνοσήμων. Το σίγουρο είναι πως οι τούρκοι έχασαν ένα από τα επτά συστήματα Α/Α άμυνας Improved Hawk, με το δεύτερο να είναι σε επισκευάσιμη κατάσταση. Όταν λοιπόν χάνεις το 15% της Α/Α σου άμυνας και γνωρίζεις ότι το πρόβλημα που επί δεκαετίες σε έκανε να χάνεις τον ύπνο σου, διογκώνεται τότε αναγκαστικά συμπτύσσεσαι. Σε διαδικτυακή εκπομπή του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη, ο Επισμηναγός (ε.α) Στέφανος Καραβίδας χειριστής επί ετών των πιο σύγχρονων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ανέφερε πως για έναν έλληνα ιπτάμενο, είναι πιο ασφαλές να πετάει στο τουρκικό εναέριο χώρο, παρά στον ελληνικό με το πυκνότερο αντιαεροπορικό δίκτυο στην Ευρώπη.

              Τα πιο πάνω αποδεικνύονται από το γεγονός ότι η Τουρκία πάτησε παύση στην εμπλοκή της επί του πεδίου στο ζήτημα Λιβύη. Έχει πλέον αντιληφθεί πως για να επιτύχει στη Λιβύη, πρέπει να διέλθει του αναχώματος που ακούει στο όνομα Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της επίθεσης αγνώστου προελέυσεως μαχητικών στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια

  • Η αυτοκρατορική εικόνα που επέδειξε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στην πρώτη προσπάθεια των τούρκων να αποπλεύσουν το Oruc Reis τα τέλη Ιουλίου.

      Ο στόλος απέπλευσε έγκαιρα με αριστοτεχνική αρχική διάταξη μάχης και με διαθεσιμότητες που άγγιζαν το 100%. Όπως ανέφερε ο Αντιναύαρχος (ε.α) Παστουσέας, οι πληροφορίες που μετέφεραν οι τούρκοι επιτελείς στον Ερντογάν, ήταν πως οι διαθεσιμότητες του ΠΝ ήταν της τάξεως του 50%. Αυτό, δεν αποκλείεται να μεταφέρθηκε από τον Ερντογάν στη Μέρκελ κατά τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Η έκπληξη όλων ήταν τεράστια, όταν είδαν τον Ελληνικό Στόλο να έχει απλωθεί από τη Θάσο ως τη Λεμεσό. Και αυτή ήταν η βασική αιτία αναδίπλωσης της Τουρκίας. Δε νομίζουμε να υπάρχει κάποιος αφελής που να πιστεύει πως αν το Π.Ν είχε διαθεσιμότητες της τάξεως του 50%, η Τουρκία θα είχε αναδιπλωθεί.

Η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ στον κόλπο της Λεμεσού

  • Η υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις 06 Αυγούστου,

Ενδεχομένως να μη μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη παρασκηνιακά σε αυτήν την έστω και τμηματική συμφωνία. Το μεγάλο κέρδος από αυτή τη συμφωνία, δεν είναι αυτό που έχει επικρατήσει ότι ακυρώνει εν τοις πράγμασι το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το μεγάλο κέρδος είναι πως η Ελλάδα έχει πλέον μια συμφωνία ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία αιφνιδιάστηκε. Πολύ πιθανόν να μη λειτούργησαν οι γραμμές πληροφοριών που διατηρεί εντός της αιγυπτιακής ηγεσίας ή ακόμη πιθανότερο (πάντα κατά την άποψή μας) αυτοί οι πυρήνες που επί χρόνια ελάμβαναν « οικονομικές συνεισφορές» από την Τουρκία, ώστε να τορπιλίζουν τη συμφωνία με την Ελλάδα, αυτή τη φορά να προτίμησαν τα Εuro αντί των τουρκικών λιρών και να κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Άλλωστε η ισοτιμία Euro και τουρκικής λίρας είναι κάπως.

  • Η ναυμαχία της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και «Kemal Reis» στις 12 Αυγούστου,

Αν και αρχικά η προσπάθεια της Ελληνικής πλευράς ήταν να υποβαθμίσει το περιστατικό, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της δύναμης και της αμεσότητας που έχει στις μέρες μας η πληροφορία. Δε θέλουμε να πιστέψουμε αυτά τα οποία ακούστηκαν πως κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας ήταν χολωμένοι με τον Κυβερνήτη Γιάννη Σαλιάρη. Το γεγονός πάντως είναι, αποδεικνύεται άλλωστε από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν, ότι το Πολεμικό Ναυτικό έκανε πράξη αυτό που είχε αναφέρει ο Α/ΓΕΕΘΑ σε μια παλαιότερη ομιλία του πως « ......αν το σκυλί που γαυγίζει, καμιά φορά κόψει το σχοινί θα του ρίξουμε μία στο κεφάλι και θα φύγει με την ουρά στα σκέλια.....» . Αυτό ακριβώς συνέβη. Ο τούρκος καπετάνιος έφυγε με την ουρά στα σκέλια. Το περιστατικό αυτό, αποτελεί την πρώτη Ελληνική Ναυμαχία μετά τους ενδόξους Βαλκανικούς Πολέμους. Το ηθικό δε, που πήρε ο λαός δεν μπορεί να περιγραφεί. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πείσει.

Επεξεργασμένος πίνακας του Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, με το κεφάλη του κυβερνήτη της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, Γιάννη Σαλιάρη.

Στιγμιότυπο από το βίντεο της ναυμαχίας της ΛΗΜΝΟΣ με τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου Kemal Reis. Πληροφορίες που είχαν αρχικά διαρεύσει και έλεγαν πως "από την τρύπα που δημιουργήθηκε χωρούσε ελέφαντας", επιβεβαιώθηκαν.

  • Η υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το φάσμα του FIR Αθηνών - Λευκωσίας και η ιστορική προσγείωση αεροσκαφών στην 55η Σμηναρχία Μάχης στην Πάφο,

Τη δεκαετία του 90, το ΓΕΑ είχε κυκλοφορήσει κάποια αυτοκόλλητα με το κεφάλι ενός πιλότου φορώντας την κάσκα του και με φόντο ένα αεροσκάφος της Π.Α. Στο πάνω μέρος του αυτοκόλλητου έγραφε: « Οι Ουρανοί είναι δικοί μας». Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε στην τελευταία αντιπαράθεση. Οι Ουρανοί είναι δικοί μας. Η 25η Αυγούστου αποτελεί σταθμό στην Ελληνική ιστορία. Οι Ολύμπιοι Θεοί της 336Μ, προσγειώθηκαν στην Πάφο της Θεάς Αφροδίτης για να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Οι υπεύθυνοι επιτελείς της Π.Α έκαναν άριστη δουλειά στον τομέα των ψυχολογικών επιχειρήσεων, αφού στην Πάφο απέστειλαν αεροσκάφη από το πιο μακρινό αεροδρόμιο, αυτό της Αράξου, χωρίς δεξαμενές CFT και μόνο με έναν πύραυλο στα ακροπτερύγια. Η πτήση από τον Άραξο στην Πάφο προφανώς ήταν χαλαρή.

  • Η συνάντηση Μακρόν - Μέρκελ στις 20 Αυγούστου στον πύργο της Μπρεγκανσόν,

Απ' ότι φαίνεται, εκεί ο Μακρόν έδωσε στη Μέρκελ να καταλάβει πως το δίλλημα που έχει η Γερμανία  είναι « ή με την Τουρκία ή με τη Γαλλία». Στην ουσία όμως, η Γερμανία για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια (για 2η τους τελευταίους 6 μήνες) αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας ευρωπαϊκής διάσπασης.

  • Η εμπλοκή γαλλικών Rafale και Εμιρετιανών F 16 καθώς επίσης και γαλλικών και ιταλικών πλοίων σε ασκήσεις στον άξονα Κρήτης - Κύπρου.

Η μεταστάθμευση των Rafale στην Κύπρο μαζί με τα F 16 της 336M καθώς και των F16 που έφθασαν αυθημερόν από τη Σούδα, είναι γεγονός πως δεν παρενοχλήθηκε από την τουρκική αεροπορία. Παράλληλα, πλοία του Ιταλικού και Γαλλικού Ναυτικού, μαζί με τη φρεγάτα Κουντουριώτης και το σκάφος Ανδρέας Ιωαννίδης της Ε.Φ ασκήθηκαν στη θάλασσα. Τα δε, Εμιρετιανά F 16 συμμετείχαν σε κοινές περιπολίες με αυτά της 115ΠΜ. Δεν είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφη από τη Γαλλία ή τα ΗΑΕ πετούν στους Ελληνικούς ουρανούς , αλλά είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά λαμβάνουν μέρος σε επιχειρησιακές πτήσεις. Τα ΗΑΕ προέβησαν σε επίσημη προβολή ισχύος στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, παίρνοντας ίσως τη ρεβάνς για την τουρκική βάση στο Κατάρ. Όμως, αν κάποιος μελετήσει προσεκτικότερα τους συμβολισμούς θα μπορούσε να υποθέσει (πάντοτε υποθετικά μιλώντας) πως Γαλλία και ΗΑΕ που (ενδεχομένως) να ήταν αυτές που έπληξαν την Αλ Ουατίγια, ασκούνται χέρι χέρι με την Ελληνική Αεροπορία η οποία συνεχώς έχει την τουρκική στα σκοπευτικά.

  • Η ανακοίνωση της συμφωνίας Ισραήλ - Η.Α.Ε και Σερβίας - Κοσσόβου,

Κεραυνός εν αιθρία και οι δύο συμφωνίες. Η πρώτη, επισημοποιεί το άξονα από Δυσμάς προς Ανατολάς Γαλλία - Ελλάδα- Αίγυπτος - Κύπρος - ΗΑΕ (και Σ. Αραβία παρασκηνιακώς) - Ισραήλ - Ινδία, ο οποίος αντιτίθεται στον άξονα Γερμανία - Ρωσία - Τουρκία - Ιράν -Πακιστάν - Κίνα. Η δε συμφωνία Σερβίας - Κοσσόβου ίσως αποτελέσει την απαρχή του ξηλώματος του πουλόβερ των αδελφών μουσουλμάνων στα Βαλκάνια.

  • Η ανακοίνωση μέσω των Μ.Μ.Ε περί προμηθείας Rafale από την Π.Α και του εξοπλιστικού των 10 δις από τον πρωθυπουργό.

Για τη σημαντικότητα αυτής της αγοράς ο Επισμηναγός (ε.α) Στέφανος Καραβίδας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega, ανέφερε:

"Ο ρόλος του RAFALE ως μαχητικού 4ης γενιάς, εντός του δικτύου Αεράμυνας της χώρας, θα είναι αντίστοιχος της Σάρισας στην Μακεδονική Φάλαγγα, δίνοντας τους την δυνατότητα του πρώτου και μακρινού πλήγματος ή FLO (First Launch Opportunity) και απαγκίστρωσης πολύ πριν απειληθουν από τα εχθρικά αεροσκάφη.

Είναι πολύ σημαντικό να οριστικοποιηθεί η έκδοση που θα παραλάβουμε και η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον F2 με προοπτική αναβάθμισης και κάλλιστα F3. O συνδυασμός του ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και τον αισθητήρα IRST (infrared search and track), το καθιστούν χωρίς αντίπαλο στην περιοχή, αφού τα τουρκικά F-16 δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν καν το οπλικό τους σύστημα.

Η συνέργεια του RAFALE με το πυκνότερο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη, το οποίο διαθέτει η Πατρίδα μας και υπό την προστασία του οποίου θα βρίσκεται, θα έχει σαν απότοκο τα τουρκικά αεροσκάφη να απειλούνται ή ακόμη και να εμπλέκονται άνωθεν των μικρασιατικών παραλίων.

Έχουν δυνατότητα να φέρουν μεγάλο φορτίο έξυπνων όπλων Αέρος-Εδάφους, τα οποία με ακρίβεια και αυτόνομη καθοδήγηση θα μπορούν να πλήττουν στρατηγικούς στόχους πολύ βαθιά στην μικρασιατική χερσόνησο. Σύμφωνα με τις εμβέλειες που αναφέρονται σε ανοικτές πηγές, οι αφέσεις θα μπορούν να γίνουν αρκετά δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού με τα αεροσκάφη-φορείς να είναι προστατευμένα από το Αντιαεροπορικό Δίκτυο της χώρας.

Συνολικά, η Π.Α στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να διεξαγάγει δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις (δίκτυα τουλάχιστον LINK-16) με την συμμετοχή αντιαεροπορικών συστημάτων, ιπτάμενων ραντάρ, και αεροσκαφών RAFALE, M2000-5 και F-16 Viper. Ο παραπάνω συνδυασμός θα οδηγήσει όχι απλά σε ποιοτική υπεροχή αλλά σε γεωπολιτικό επίπεδο, σε καθολική ανατροπή της Ισορροπίας Ισχύος στο σύμπλοκο Ελλάδας Τουρκίας.

Ο κρίσιμος παράγοντας είναι αυτός του χρόνου. Τα F-16 Viper θα αποτελέσουν ένα ικανότατο οπλικό σύστημα, το οποίο θα ήταν επαρκέστατο με δεδομένη την εχθρική απειλή. Παρόλα αυτά, με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εκσυγχρονισμού, θα χρειαστούν αρκετά έτη για να δώσει αποτελέσματα, ενώ ο στόλος θα απομειώνεται, καθώς αριθμός αεροσκαφών θα πρέπει να βρίσκεται στο υπόστεγο για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού.

Αναμένουμε τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας για να εκτιμήσουμε το χρονικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί για την παραλαβή και την επιχειρησιακή αξιοποίησή τους. Ένας ορίζοντας 1-1,5 έτους θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός.

Ωστόσο, η συμφωνία για παραλαβή RAFALE θα μπορούσε ως καταλύτης να επιταχύνει τις εξελίξεις με εκβιαστική κλιμάκωση από την Τουρκία, ώστε να προκληθεί πολεμική εμπλοκή άμεσα και πριν τις αμερικανικές εκλογές και την μελλούμενη διατάραξη της Ισορροπίας Ισχύος. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό η αγορά των RAFALE να συνδυαστεί ή καλύτερα να αποτελέσει το «τίμημα» για την ΡΗΤΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ από την Γαλλία, στα πλαίσια της αμυντικής συμφωνίας, η οποία θα έχει ΑΜΕΣΑ αποτελέσματα για την Ασφάλεια της χώρας.

Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας και την επιφυλακτικότητα του Αμερικανικού και Δυτικού Παράγοντα (πόσο μάλλον εάν εκλεγεί ο Τζ. Μπάιντεν) προς την σημερινή Τουρκία και εφόσον δεν συμβεί αλλαγή καθεστώτος, η Τουρκία όχι μόνο δεν θα μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση μέσω δυτικών οπλικών συστημάτων, αλλά πολύ περισσότερο, θα δυσκολευτεί να υποστηρίξει τα ήδη υπάρχοντα αμερικανικά οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.

Στην περίπτωση μάλιστα που η τουρκική ηγεσία αποφασίσει να στραφεί περαιτέρω προς την Ρωσία, ίσως οδηγήσει την Τουρκία οριστικά και αμετάκλητα εκτός του ΝΑΤΟ. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως η απόκτηση των RAFALE μπορεί να οδηγήσει σε «τεκτονικές» αλλαγές στην γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας και στην γεωστρατηγική σκακιέρα κατ' επέκταση.

  • Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο και οι διαρροές στα μέσα πως η Κύπρος πρόκειται να ασκήσει βέτο στις κυρώσεις για της Ε.Ε για τη Λευκορωσία.

Άραγε τι θέλει να προφθάσει ο Πομπέο που μετά την επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κύπρο, αποφάσισε να επισκεφθεί εκτάκτως τη Μεγαλόνησο;


Εν κατακλείδι, ζούμε κοσμογονικά γεγονότα και έπονται κι άλλα. Το σίγουρο είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδα μας, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και προσέφεραν στην πολιτική ηγεσία μεγάλα διαπραγματευτικά αποθέματα για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι προς το παρόν η 12η και η 25η Αυγούστου με τη ναυμαχία της «ΛΗΜΝΟΣ» και τη μεταστάθμευση των αεροσκαφών στην Πάφο, αποτελούν τη μέγιστη προβολή ισχύος που έχει επιδείξει ο ελληνισμός τηις τελευταίες δεκαετίες.

Εν αναμονή.....


Του Θ.Γ.Ν

Αποφοίτου Σ.Σ.Ε

Αποφοίτου Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών