ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ!!!

2020-10-23

Γράφει ο Ιωάννης Μαραγκούλης.

Με την αμφισβήτηση και συστηματική υπονόμευση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της Ελλάδος, η Τουρκία επιχειρεί μάταια όμως, να παραπλανήσει την διεθνή κοινότητα και να δώσει την εντύπωση ότι υφίστανται σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την αλλαγή μέσω διαπραγματεύσεων του status quo της περιοχής.

      Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ανάρτηση από τουρκική πλευρά χάρτη της περιοχής Έρευνας-Διάσωσης όπου κόβεται το Αιγαίο στα δύο. Ενδεικτικό των προθέσεων της τουρκικής πλευράς για την προσπάθεια απόκτησης ελέγχου σε ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής και Κυπριακής επικράτειας αποτελεί ο σχετικός χάρτης με τον τουρκικό κανονισμό 88/13559 της 11.12.1988 που αμφισβήτησε τις ελληνικές αρμοδιότητες και την διεθνή δικαιοδοσία σε θέματα έρευνας και διάδοσης-Συνθήκη Αμβούργου 1949 - τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό 1979- Σύμβαση Σικάγου. Ταυτόχρονα ορίζει την Τουρκία βέβαια από την δικιά τους οπτική ματιά μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

         Μάλιστα το ύπουλο παιχνίδι των γειτόνων μας φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ στην Μαύρη Θάλασσα αναγνωρίζει ΑΟΖ (με την μέθοδο της μέσης γραμμής) στο Αιγαίο δεν αναγνωρίζει τίποτα. Βέβαια η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, την οποία η Τουρκία σκοπίμως δεν έχει υπογράψει, παρότι αποτελεί απαράβατο όρο για την είσοδο στην Ε.Ε., της οποίας τα κονδύλια τα εισπράττει ανελλιπώς με την βοήθεια της Γερμανίας, καθορίζει ότι η ΑΟΖ δεν αναγνωρίζεται αλά κάρτ.

      Οι συνεχιζόμενες NAVTEX των Τούρκων δεν πρέπει πια να μας εκπλήσσουν αφού αντιλαμβανόμαστε πια τις πραγματικές προθέσεις τους που επιχειρεί παράνομα και την πίεση και τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου ή ατυχήματος με την παραχώρηση εθνικού θαλάσσιου η εναέριου χώρου για την εκτέλεση έρευνας και διάσωσης στη γείτονα χώρα. Ενδεκτικό είναι το μήνυμα του υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου : «Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!».

          Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες προσπάθειες διάσωσης γίνονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η παρουσία τους μέχρι σήμερα στο Αιγαίο έχει ανατρέψει οποιαδήποτε τουρκική προσδοκία όχι μόνο στην διάσωση και την έρευνα αλλά και στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανταπόκριση μας στις διεθνείς υποχρεώσεις.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι χάρτες που παρουσιάζονται από τους Τούρκους κατά κόρο το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποδεικνύουν σε διεθνές επίπεδο την υποκριτική στάση των γειτόνων μας ενώ ένα σίγουρο ότι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, επιχειρηματικά εγχειρήματα και άλλες δραστηριότητες, συνθέτουν ένα πλέγμα αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα κράτη που «εκβάλλουν» στην Μεσόγειο με σημαντικές εκπλήξεις και αποκαλύψεις εν ευθέτω χρόνω....