Σειρά άρθρων: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά τον κορονοϊό

2020-05-01

 Είναι γεγονός, πως για όλους όσους παρακολουθούσαν και συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις, η καμπύλη ισχύος δυνάμεως είχε αρχίσει να αποκλίνει επικίνδυνα υπέρ της Τουρκίας. Έλαβαν χώρα τέσσερα γεγονότα που ενδεχομένως να επιτρέψουν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ) να διατηρήσουν την ισορροπία κερδίζοντας χρόνο, ώστε να υλοποιήσουν τα ξεχασμένα επί δεκαετίας προγράμματα. Αυτά είναι:

          1. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2015 και ιδιαίτερα οι διώξεις στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που ακολούθησαν, επέφεραν πλήγμα στο ανθρώπινο δυναμικό. Το γεγονός αυτό ήρθε να ισορροπήσει ως ένα βαθμό τη δική μας αιμορραγία από τις αποστρατείες άξιων στελεχών. 

·        2Η άρνηση των Η.Π.Α να παραδώσει τα F-35 στην Τουρκία, τα οποία κανείς δε θα ήθελε να δει να υπερίπτανται στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο, την Κύπρο ή το Λιβυκό πέλαγος, να εκτελούν επιθετικές αποστολές και να μοιράζουν «τη μπάλα» στα 217 F-16 με Link 16. Η άρνηση αυτή προς το παρόν ισχύει και ευελπιστούμε πως θα είναι και τελική απόφαση, παρά τις δηλώσεις των τούρκων πως η ενεργοποίηση των S-400 αναβάλλεται, ώστε να αφήσουν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τις Η.Π.Α για το θέμα αυτό. Κομβικό σημείο για το θέμα αυτό αποτελούν οι εκλογές στην Ουάσιγκτον στις 03 Νοεμβρίου. Εκτιμούμε ότι έως τότε οι δύο πλευρές θα τηρήσουν μια χαλαρή στάση αφήνοντας ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας.

Η Τουρκία συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη και παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς τουλάχιστον 10 εταιρίες της παράγουν συστήματα και εξαρτήματα, τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή των stealth μαχητικών. Μεταξύ αυτών είναι η Aselsan, η Havelsan, η Alp Aviation, η Ayesas, η Kale Aerospace, η Roketsan, η Tubitak SAGE και η TAI. 

          3.  Η νίκη των Ελλήνων στον Έβρο, που έπεισε την πολιτική ηγεσία πως η λύση στο πρόβλημα Τουρκία ονομάζεται: «εμπιστοσύνη στους στρατιωτικούς». Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που πολιτική και στρατιωτική ηγεσία βάδισαν χέρι χέρι. Τουλάχιστον αυτό βγήκε προς τα έξω. Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει σε αυτό το κομμάτι να ωριμάσει κι άλλο. Οι στρατιωτικοί αποτελούν τους τεχνοκράτες που όλα τα υπουργεία συμβουλεύονται, σε ότι έχει να κάνει με την άμυνα. Είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τις αγκυλώσεις που μόνο αρνητικά αποτελέσματα επέφεραν στο Έθνος.

Στιγμιότυπο από την αποτυχημένη επιχείρηση των Τούρκων να διοχετεύσουν  στο εσωτερικό της χώρας μας εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 300.000 μετανάστες, είχαν ειδοποιηθεί να μεταβούν στον Έβρο, ώστε να διέλθουν τα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

         4. Η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού. Πολλές από τις εκτιμήσεις αναφέρουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει. Η άποψη του γράφοντος είναι πως πολλά νέα αμυντικά προϊόντα θα αναβληθούν χρονικά, εξοπλιστικά προγράμματα θα ναυαγήσουν ή/και θα μεταβληθούν. Οι προμηθευτές αμυντικού υλικού προκειμένου να διατηρήσουν τις γραμμές παραγωγής τους ανοιχτές, θα γίνουν πιο διαλλακτικοί - ευέλικτοι στις τιμές των νέων οπλικών συστημάτων και κυρίως στις λύσεις και τα αντισταθμιστικά που θα προσφέρουν. Κυρίως όμως, θα παρουσιάσουν νέα προγράμματα εκσυγχρονισμού των ήδη υπαρχόντων προϊόντων τους. Κι εδώ υπεισέρχεται το κομμάτι της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Επιτέλους η βιομηχανία αυτή θα πρέπει να προσφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση που θα περάσει στην πράξη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δε δημιουργεί προβλήματα σε καμιά άλλη, κάτι που σημαίνει ότι γίνεται πολύ πιο εύκολα αποδεκτή απ' ότι η Τουρκία για παράδειγμα. Οι Ελλαδικές και Κυπριακές Ένοπλές δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, αλλά και αυτές της Αιγύπτου, Λιβύης, Σ.Αραβίας, Η.Α. Εμιράτων κ.α, διαθέτουν μια σειρά από εξοπλιστικά που περιμένουν ανάδοχο.


   Στην παρούσα σειρά άρθρων, θα αναλύσουμε ορισμένες προτάσεις σχετικά με τα εξοπλιστικά που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το 2030 για Ελλάδα και Κύπρο, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο. Να υπογραμμίσουμε πως όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από ανοικτές πηγές κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως η ακρίβειά τους να ελέγχεται.

Η σειρά άρθρων θα περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξοπλιστικά 2020 - 2030 κατά σειρά:

Πολεμικής Αεροπορίας,

Πολεμικού Ναυτικού

Στρατού Ξηράς, 

Λιμενικού Σώματος

Εθνικής Φρουράς.

Καλή ανάγνωση, ραντεβού εντός ολίγων ημερών με την ανάλυση για την Πολεμική Αεροπορία.