Δρ. Σπύρου Πλακούδα - Πόλεμος και Ειρήνη – Ο αγώνας των Κούρδων στην Τουρκία

2021-03-18

Σημ. Συντακτικής Ομάδας:

Με μεγάλη μας χαρά, εγκαινιάζουμε σήμερα τη νέα ενότητα της ιστοσελίδας μας, τη " ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ". Ως πρώτο βιβλίο επιλέξαμε το βιβλίο ενός νέου επιστήμονα του Δρ. Σπύρου Πλακούδα " Πόλεμος και Ειρήνη - Ο αγώνας των Κούρδων στην Τουρκία".

Να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδο.


Το παρόν σύγγραμμα δεν κυκλοφορεί παρά σε μία χρονική συγκυρία όπου ο αγώνας της Άγκυρας κατά των Κούρδων εντός και εκτός Τουρκίας εκδηλώνεται άκρως επιθετικώς. Ο κυβερνητικός συνασπισμός των ΑΚΡ - ΜΗΡ στην Άγκυρα επιχειρεί αφ' ενός να εξαρθρώσει το ΗDP (το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση) και αφ' ετέρου να εξοβελίσει το ΡΚΚ από το Βόρειο Ιράκ και το PYD από τη Βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν, πάντως, δεν ήταν πάντοτε ο απηνής διώκτης των Κούρδων του σήμερα. Για την ακρίβεια, ο Ερντογάν κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας του επιχείρησε το «Κουρδικό Άνοιγμα» το οποίο οδήγησε εν καιρώ στη «Διαδικασία Επίλυσης» (2013-2015). Δηλαδή, ο Ερντογάν αποτόλμησε αυτό που δεν είχαν καν διανοηθεί οι προκάτοχοί του: την απευθείας διαπραγμάτευση με το PKK (χάρη στην μεσολάβηση του Οτζαλάν) και, άρα, την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.

Τι οδήγησε, όμως, στην αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων το 2015 και την επανέναρξη του κύκλου βίας; Το παρόν σύγγραμμα του Δρ Σπύρου Πλακούδα αναλύει τους παράγοντες που οδήγησαν στην έναρξη, εξέλιξη και αποτυχία των (εξ αρχής προβληματικών) ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Δρ Πλακούδας αναλύει τους παράγοντες αυτούς όχι υπό το πρίσμα της Ιστορίας ή της Πολιτικής όπως οι ουκ ολίγοι προκάτοχοί του αλλά υπό το πρίσμα μίας σύνθεσης της Ιστορίας με τη Διεθνή Πολιτική. Άλλωστε η πρωταρχική στόχευση του συγγράμματος αυτού δεν ήταν η απλή εξιστόριση των αγώνων του ΡΚΚ από το 2004 και ύστερα αλλά η ανάλυση της διττής («ειρηνοπόλεμης») στρατηγικής του ΡΚΚ υπό τους όρους της Διεθνούς Πολιτικής και Στρατηγικής (π.χ. irregular warfare, commitment to peace, spoilers in the peace negotiations κτλ).

Το παρόν σύγγραμμα, εν ολίγοις, εξετάζει πως μία παρατεταμένη άτακτη σύγκρουση εντός και εκτός Τουρκίας (σε Βόρειο Ιράκ και Βόρεια Συρία πλέον) παρουσιάζει τις αξιοσημείωτες διακυμάνσεις: από το αντάρτικο σε στρατιωτικό τέλμα, από το στρατιωτικό τέλμα σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε έναν νέο κύκλο βίας. Και οι εν λόγω διακυμάνσεις συνέβησαν εντός 16 ετών μόλις.

Το νέο βιβλίο του Δρ Πλακούδα θα αποτελέσει μία αναγκαία προσθήκη στη βιβλιοθήκη των ειδικών περί Ανταρτοπολέμου, Τουρκίας και Κουρδικού Ζητήματος.