Οι εξελίξεις στη Λιβύη

2021-04-14

Απομαγνητοφωνημένη τοποθέτηση του Λεωνίδα Σωτηρίου

Στρατηγικού Αναλυτή


Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη, έχει διχάσει την κοινή γνώμη σχετικά με το αναγκαίο της κίνησης.

Το κομμάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι, είναι ότι η πατρίδα μας θα έπρεπε και θα πρέπει να είναι παρούσα στη Λιβύη. Ήδη, πριν τον Πρωθυπουργό, τη Λιβύη είχε επισκεφθεί ο αντίστοιχος Ιταλός. Μάλιστα, μετά τη συνάντηση της Ελληνικής Αποστολής με τον μεταβατικό ηγέτη της Λιβύης, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση μεταξύ Έλληνα και Ιταλού Πρωθυπουργού.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ντράγκι και του Γάλλου υπουργού εξωτερικών που αφορούσαν το καθεστώς Ερντογάν, τις ημέρες που ακολούθησαν δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες και ασύνδετες με τα γεγονότα που προηγήθηκαν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Είναι λογικό, ο μεταβατικός πρωθυπουργός να θέλει να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές. Γνωρίζει όμως, πως ο δρόμος χωρίς ρίσκο είναι αυτός της σύσφιξης των σχέσεων με την Ε.Ε κι όχι με την αναθεωρητική Τουρκία.

Από την άλλη, εντός της Ε.Ε, φαίνεται να δημιουργείται μια νέα κίνηση με ηγέτες τη Γαλλία και την Ιταλία, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα έστω και κεκαλυμμένα. Αυτές οι τρείς χώρες των οποίων τα συμφέροντα πλήττει η παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη θα κινηθούν προς την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου, ακόμη και με τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής ειρηνευτικής δύναμης η οποία θα εξασφαλίζει τη σταθερότητα στη χώρα , αλλά και τα εθνικά τους συμφέροντα.

Μη μας φανεί παράξενο εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, να δούμε ελληνικά, ιταλικά και γαλλικά στρατεύματα, αεροσκάφη και πλοία, με το καπέλο της Ε.Ε να αντικαθιστούν τους τούρκους συμβούλους και μισθοφόρους.

Θα αναμένουμε τις εξελίξεις με μεγάλο ενδιαφέρον.