ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

2020-10-26

Γράφει ο Ιωάννης Μαραγκούλης.


          Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει θεατές του πολιτικού αριστερού σήριαλ της επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12νμ με αγκάθι των τουρκικών προκλήσεων στο Ελληνικό Καστελόριζο, αφού εικάζεται βασίμως ότι υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα.

        Για όσους γνωρίζουν, η πλήρης ΑΟΖ του Καστελόριζου αγγίζει εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος που ο αδίστακτος Ερντογάν έχει βάλει βέτο και προκαλεί συνέχεια δυναμιτίζοντας την κατάσταση. Άλλωστε το Ισραήλ έχει αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Ελληνικής ΑΟΖ του Καστελορίζου. Πέρα λοιπόν από την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών που έχει καταντήσει μόδα η εκτόξευση πυροτεχνημάτων χωρίς να λογαριάζεται το εθνικό κόστος, πρέπει να γίνει κατανοητό προς όλους, επειδή η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια και κυρίως η πολιτική γλώσσα έχει το ιδίωμα να ερμηνεύεται κατά το δοκούν, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία κάτι που αναφέρεται ρητά στην ιταλοτουρκική συμφωνία της 4ης Γενάρη 1932 και το Πρωτόκολλο της 28ης Δεκέμβρη 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αλλά το μόνο που κάνει είναι να αμφισβητεί ότι το νησί έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα της ΑΟΖ δεδομένου ότι θίγει τα ζωτικά συμφέροντα της ίδιας.

         Η συμφωνία αυτή ορίζει επακριβώς τα θαλάσσια σύνορα των Δωδεκανήσων και συνοδεύεται και από σχετικούς χάρτες. Η Ελλάδα θεωρείται διάδοχο κράτος της Ιταλίας στη συμφωνία αυτή με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φλεβάρη 1947, που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Πράγματι η πατρίδα μας έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα όταν αυτή το θεωρήσει πρέπον και εθνικά συμφέρον ενώ άξιο απορίας αποτελεί η εμμονή της Αριστεράς να θέτει ζήτημα επέκτασης αυτή την κομβική στιγμή επιβεβαιώνοντας την διαχειριστική χαλαρή και παρωχημένη αντίληψη που το μόνο που καταφέρνει είναι να έρχεται στην μνήμη μας η φράση του τέως Υπουργού Εξωτερικών κ Δημ Δρίτσα επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβρη του 2011 που περιέγραψε τον θεσμό του Διεθνούς Δικαίου για την ΑΟΖ ως μόδα 30 χρονών προκαλώντας αντιδράσεις.

           Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά προβληματικό και εθνικά ανεύθυνο και επικίνδυνο αλλά κα άδικο για την πατρίδα για το Ελληνικό Έθνος, για την κυβέρνηση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Διπλωματία μας να βλέπουμε μία αντιπολίτευση που με την αγωνία της ψυχολογίας του πολιτικά μελλοθάνατου πουλάει τα πάντα στο βωμό της επιβίωσης!!!

          Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε μία διαδικασία και σε μία προσπάθεια διπλωματική και επιχειρησιακή που βασική αρχή και επιδίωξης της είναι ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί και καθορισθεί πρώτα όλα, οι κόκκινες γραμμές και τα εθνικά όρια. Πέρα από αυτό, με βάση αυτές τις νομολογίες η Τουρκία έχει προβεί σε μια καινοφανή ερμηνεία του διεθνούς δικαίου για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο που αγνοεί όλα τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης και της Κύπρου και η οποία στερείται προφανώς τόσο νομικής όσο και, σε κάποιο βαθμό, λογικής υπόστασης.

        Η προκλητική στάση της Τουρκίας στο Καστελόριζο οφείλεται και στην οριοθέτηση ΑΟζ Ελλάδος - Αιγύπτου ως αντίβαρο στην πρόσφατη παράνομη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας που εδράζεται στην πάγια τουρκική επιχειρηματολογία περί έλλειψης επήρειας των νησιών στη χάραξη της ΑΟΖ που διαστρέφει σε μεγάλο βαθμό και τη Γεωγραφία αφού, μόνο ένα μικρό τμήμα της Λιβύης βρίσκεται απέναντι από τις Τουρκικές ακτές.

      Λέμε συχνά ό,τι το μόνο «δίκαιο» που θριαμβεύει είναι «το δίκαιο του ισχυροτέρου»· ο Θουκυδίδης, στον λόγο των ισχυρών Αθηναίων προς τους αδύναμους Μηλίους, γράφει: «Το δίκαιο, στα λόγια των ανθρώπων, αποφασίζεται όταν κι οι δυο πλευρές βρίσκονται στην ίδια ανάγκη, αλλά εκείνα που μπορούν να γίνουν τα κάνουν οι πιο ισχυροί, κι οι αδύνατοι τα παραδέχονται υποχωρώντας.» («Δίκαια μεν εν τω ανθρωπείω λόγω από της ίσης ανάγκης κρίνεται, δυνατά δε οι προύχοντες πράσσουσι και οι ασθενείς συγχωρούσιν»).

Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας απέναντι στην Τουρκία να προχωρήσουμε μπροστά !!! και να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε νόμιμα και διεθνώς κατοχυρωμένα!!!