Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ - Η ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ....

2021-02-19

Γράφει ο Γιάννης Μαραγκούλης


Είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός την ίδια ώρα, που η Τουρκία εμφανίζεται υπέρμαχος των διερευνητικών συνομιλιών με την πατρίδα μας, να προβαίνει σε μία επιθετική αντιδυτική ρητορική θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να τορπιλίσει το αποτέλεσμα αυτών. Ταυτόχρονα επιχειρεί να κάνει διπλωματικά ανοίγματα και προς την Ε.Ε, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ενώ έντονη είναι η ενόχληση του προέδρου Ερντογάν για την συμμαχία Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ καθώς και για το ρόλο της πατρίδας μας στον αραβικό κόσμο-πρωτοβουλια φιλία- στις νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Μέση Ανατολή .

Με μία διφορούμενη τακτική η γείτονα χώρα τα παίζει όλα, με την ανοχή κάποιων ευρωπαίων εταίρων επιζητώντας αφενός την ισορροπία των σχέσεων με την Ε.Ε έχοντας την πεποίθηση ότι δεν μπορούν χωρίς αυτήν και αφετέρου μία σχέση a la carte με την χώρα μας και τουρκικούς όρους. Ενδεικτικό της προβολής ισχύος και αλαζονείας της Τουρκίας είναι οι προσωπικές επιθέσεις τούρκων αξιωματούχων στον Έλληνα Πρωθυπουργό και όχι μόνο- ο Ερντογάν επιτέθηκε πρόσφατα και στον Μακρόν,«Πιόνι εχθρικών κύκλων» χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ, κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί , μία εικόνα που δημιουργεί προβληματισμό στους διπλωματικούς κύκλους.

Ο τούρκος Προέδρος σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια επιχειρεί να τα ξαναβρεί με τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά η πονηρή και αφελή πρόταση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας για τους S-400 δεν έπεισε την Ουάσιγκτον. Η νέα πολιτική της Αμερικής και το γεγονός ότι πολλά στελέχη του επιτελείου Μπάιντεν είναι εβραικής καταγωγής, αποτελούν τα αγκάθια για τον Ερντογάν που για μία τετραετία είχε μία ανεξήγητη και απροκάλυπτη ασυλία του απελθόντα προέδρου Τραμπ.

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίγκεν εμφανίζεται φανερά κατά της Τουρκίας ,την οποία χαρακτήρισε ως δήθεν στρατηγικό σύμμαχο από την στιγμή έχει ένα όπλο που δεν είναι συμβατό για μέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας επιχειρεί με μία κίνηση αναγνωριστική να βολιδοσκοπήσει πραγματικά τι θέλει η Άγκυρα , και εάν θέλει να ανήκει στη Δύση.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ο παράγοντας Ισραήλ δια των «Συμφωνιών Αβραάμ» που αποτελεί τον ισχυρότερο σύμμαχο και φίλο των ΗΠΑ στην περιοχή μας ,στην Μέση Ανατολή και οι τελευταίες κρούσεις της Τουρκίας προς την Ιερουσαλήμ για βελτίωση των σχέσεων τους μπαίνοντας σφήνα στην δική μας συμμαχία με το Ισραήλ. Και μπορεί το Ισραήλ να έχει κάποιες εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις αμέτρητες υβριστικές επιθέσεις Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ και ηγετών του. Την απειλή ότι η Τουρκία θα κατακτήσει το Τελ Αβίβ και «θα απελευθερώσει την Ιερουσαλήμ». Τη φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς στην Τουρκία. Την ενίσχυση του πολιτικού Ισλάμ, τις πολεμικές απειλές έναντι χωρών, τις στρατιωτικές παρεμβάσεις στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στις χώρες του κόλπου και την χρηματοδότηση ισλαμιστών φονταμελιστών!!

Τίποτα δεν είναι δεδομένο λοιπόν για τη γείτονα χώρα αφού τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι των «New York Times», ότι θα ακολουθούσε μια διαφορετική πολιτική έναντι του Ερντογάν, ο οποίος «πρέπει να πληρώσει το τίμημα», ειδικά μετά την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Πάντως το ΝΑΤΟ κρατάει στάση αναμονής και περιμένει την στάση που θα κρατήσει η Ουάσιγκτον ενώ ενδεικτικό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας μέσω του Twitter κατά την διάρκεια των συνομιλιών των υπουργών Άμυνας, . «Το μήνυμά μου προς τους ομολόγους μου θα είναι ξεκάθαρο: πρέπει να διαβουλευθούμε, να αποφασίσουμε από κοινού και να ενεργήσουμε από κοινού. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες όταν συνεργάζονται ομαδικά»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι «Αυτή η πρώτη συνεδρίαση με την κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να επιτρέψει την προετοιμασία μίας συνόδου κορυφής αργότερα εντός τους έτους» Να σημειωθεί ότι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας με τον νέα ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Αντονι Μπλίνκεν είναι προγραμματισμένη για τις 23 και 24 Μαρτίου και η σύνοδος κορυφής μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με νατοϊκές πηγές.