ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ....

2020-11-23

Γράφει ο Ιωάννης Μαραγκούλης,

H προκλητική παρουσία του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αποτελούν το νεκροταφείο των διπλωματών δανειζόμενο τον τίτλο του βιβλίου του Σουηδού διπλωμάτη Ινγκεμαρ Λίνταλ, «Νotes from the Graveyard of Diplomats» περίοδος συνομιλιών 2002-2004 αφού αντί να οδηγούμαστε στην λύση, ξεκινάμε πάλι από την αρχή.

Η αλλαγή της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και το ρεσιτάλ της συνεχούς διαφοροποίησης από την πλευρά των Τούρκων το Κυπριακό μοιάζει να αποτελεί μια βολική αντιπαράθεση με μεγαλύτερο το ρίσκο της επιτυχίας παρά τα «οφέλη» της αποτυχίας .Να υπενθυμίσουμε ότι στο Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακκιντζί ουσιαστικά συμφώνησαν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου είχαν σταματήσει στο Κραν Μοντανά, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ.

Ωστόσο η τουρκική πλευρά έθεσε νέους όρους και προϋποθέσεις για να προσέλθει η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες, απορρίπτοντας τα όσα οι δύο ηγέτες στην Κύπρο συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2019. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να θέσει νέες βάσεις και νέα τετελεσμένα ξεκινώντας από την αρχή και προκρίνοντας την διχοτόμηση αντί της ομοσπονδίας κάτι που μας έχει συνηθίσει στην διπλωματική του τακτική και πρακτική, δείγμα αναξιοπιστίας και υποκρισίας. Επισημαίνεται δε από πολλούς ότι η αλλαγή ρότας του Ερντογάν οφείλεται και στην ανοχή της Ε.Ε που παρόλα τα καταδικαστικά φιλολογικά ψηφίσματα ΟΗΕ και κυρωτικές απειλές- Αυστρία- δεν έχουν αντίκρυσμα καθώς θέλει να κερδίσει χρόνο εν αναμονή της στάσης του Προέδρου Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική του τακτική γνωρίζοντας αφενός ότι αποτελεί μία περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή με οικονομικές προεκτάσεις ΑΟΖ- ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ καθώς και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ ως αντίβαρο στην Μέση Ανατολή τον Καύκασο και αντιπρόσωπο της Δύσης-του το έχουν δώσει το δικαίωμα κάποιες ευρωπαικές χώρες- στον μουσουλμανικό κόσμο.

Η περίπτωση του Κυπριακού και του Αιγαίου- αυτό που επιδιώκει πλέον ο Ερντογάν, συνιστά περίπτωση σύγκρουσης μηδενικού αθροίσματος zero-sum conflict με δυνατότητα ανάδειξης μόνο κερδισμένου και όχι μίας μέσης λύσης θετικού αθροίσματος όπου το κάθε μέρος θα πάρει αυτό που του αναλογεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά κεκτημένα. Πέρα λοιπόν από την οποιαδήποτε διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεως με τον γείτονα ένα είναι σίγουρο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αλλάζει και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Το θέμα δεν είναι τι κάνει ο Ερντογάν αλλά τι κάνουμε εμείς και κυρίως να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και κατά πόσο είμαστε αποφασισμένοι αλλιώς όπως είπε ο Σενέκας «Όταν κάποιος δεν ξέρει σε ποιο λιμάνι κατευθύνεται, κανένας άνεμος δεν είναι ούριος»