κ.Αρχηγέ, σας παρακαλούμε να πλέετε μεθ' ορμής ακαθέκτου.

2020-06-23

      Προ ημερών, στη διαδικτυακή εκπομπή του δημοσιογράφου Παντελή Σαββίδη «Ανιχνεύσεις» εις εκ των καλεσμένων ήταν ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ Νικόλαος Τσούνης, μαζί με δύο Πρέσβεις επί τιμή (ε.τ).


Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε κάποια από τα ατοπήματα στα οποία υπέπεσε ο Επίτιμος:

Στα 9:15,

σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει διαπιστώσει πως οι διωγμοί των στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχουν επιφέρει πτώση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους ο πρώην Επίτιμος Α/ΓΕΝ απαντάει καταφατικά, συμπληρώνοντας πως:

« ....πολλά περιστατικά τα οποία προκάλεσαν κρίση, δεν ήταν κεντρικά σχεδιασμένα. Ήταν πρωτοβουλίες θερμοκέφαλων οι οποίοι δεν ξέρω αν προσπάθησαν να δείξουν στο καθεστώς το πόσο πιστοί είναι ή πίστευαν ότι έχουν την αρμοδιότητα να βγουν μπροστά και να οδηγήσουν το καθεστώς σε σκέψεις που αυτοί είχαν... Τα περισσότερα μικρά θαλάσσια επεισόδια, δεν είναι ακριβώς το πολεμικό ναυτικό, αλλά η Στρατοχωροφυλακή η οποία ελέγχεται απευθείας από τον Ερντογάν που τα δημιούργησε....».

Κατά πάσα πιθανότητα, ο δημοσιογράφος καθυστέρησε να αντιληφθεί την ουσία της απάντησης του επιτίμου οπότε στα 12:24 επανέρχεται, ζητώντας του διευκρινίσεις !!!

Σημείωση του γράφοντος: Αξιότιμε κ. Αρχηγέ. Η ερώτηση που σας απευθύνθηκε ήταν, αν οι Ένοπλες δυνάμεις μας έχουν διακρίνει στην πράξη, ότι το επιχειρησιακό επίπεδο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έπεσε μετά τις διώξεις πολλών στελεχών του από το καθεστώς Ερντογάν. Δε σας ρώτησε αν οι διεμβολισμοί των σκαφών μας από το λιμενικό τους (κι όχι τη Στρατοχωροφυλακή τους όπως αναφέρατε) ήταν κεντρικά σχεδιασμένα ή ad hoc πρωτοβουλίες μικρών στελεχών.

Θα πρέπει κ. Επίτιμε, να είστε πολύ πιο προσεκτικός, διότι οι δηλώσεις σας έχουν βαρύνουσα σημασία και ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από την απέναντι πλευρά. Με το να αναφέρετε επισήμως πως τα περιστατικά που έθεσαν σε κίνδυνο και στελέχη που υπηρετούσαν τότε υπό τις διαταγές σας, ήταν πρωτοβουλίες κάποιων θερμοκεφάλων, ξεπλένετε το επίσημο τουρκικό κράτος. Ένα καθεστώς, όπως το αποκαλείτε, το οποίο δε δίστασε κάποιους στρατιώτες του που υπηρετούσαν τη θητεία τους και απλά βρέθηκαν τη λάθος στιγμή, στο λάθος τόπο να τους αποκεφαλίσει κι άλλους να τους μαστιγώνει επιδεικτικά σε ζωντανή μετάδοση από τα ΜΜΕ, δε θα είχε πρόβλημα να επιβληθεί σε κάποια στελέχη του λιμενικού του που απλά επέδειξαν υπερβάλλοντα ( κατ΄εσάς) ζήλο.

Στα 10:35,

σε ερώτηση του δημοσιογράφου για ποιο λόγο δεν αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να προχωρούν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα συντομότερα, ο κ. Επίτιμος απαντά:

«..... .... ..... δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος....... Τη βούληση την είχαν και οι δύο κυβερνήσεις.... .... . Ξέρετε, όλοι είναι πατριώτες. Εύκολα εμείς κρίνουμε ανθρώπους που διαχειρίζονται θέματα και θεωρούμε ότι δεν είναι εξίσου πατριώτες. Είναι πατριώτες όλοι. Δε μπορώ να πω έναν ιδιαίτερο λόγο συγκεκριμένο. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο;... ... .....»

Σημείωση του γράφοντος: Αξιότιμε κ. Αρχηγέ, διακρίνουμε μια προσπάθεια να ξεπλύνετε και την πολιτική ηγεσία και προφανώς και όποιες από τις ευθύνες ανήκουν και στα Επιτελεία και τους Αρχηγούς τους για την απραξία και τη στασιμότητα ειδικά στα εξοπλιστικά του Ναυτικού. Σας συμβουλεύουμε να μην το επαναλάβετε, διότι το αισθητήριο των ακροατών είναι ευαίσθητο και σπανίως λανθάνει.

Στα 39:38,

ο δημοσιογράφος θέτει στον κ. Επίτιμο, το ερώτημα αν ο ίδιος θα πρότεινε μόνιμη ναυτική παρουσία του Πολεμικού μας Ναυτικού στην Κύπρο. Ο κ. Επίτιμος απαντά:

«...... Προφανώς.... .... Η Ελλάδα ιστορικά, έχει ρόλο στην Αν. Μεσόγειο, πρέπει να είναι παρούσα στην Αν. Μεσόγειο. Έχει συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο και τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με μια παρουσία. Βέβαια η παρουσία αυτή, ξέρετε, μπορεί να τα θέλουμε, είναι κόστος. Αυτό σας είπα. Πρέπει να δούμε. Μπορούμε να το υποστηρίξουμε; Αντέχει η οικονομία μας;»

Ο δημοσιογράφος επανέρχεται άμεσα αυτή τη φορά και σχολιάζει:

« Μα, αν δεν αντέχει η οικονομία μας, πως θα παίξουμε γεωπολιτικό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο; Δεν αντέχουμε το ένα, δεν αντέχουμε το άλλο, άρα καθόμαστε στα sweet μας. Περιοριζόμαστε εκεί που αντέχουμε. Έτσι δεν είναι;»

Επίτιμος Α/ΓΕΝ: « Όλα είναι χρήμα κατ' εμέ» (Σημ. γράφοντος: !!!!!!!!!)

Σημείωση του γράφοντος: Αξιότιμε κ. Αρχηγέ, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως εδώ κάτω στην Κύπρο κατοικεί ένα από τα γνησιότερα κομμάτια του Ελληνισμού. Και μάλιστα ζώντα Ελληνισμού κι όχι πεθαμένου. Ελληνισμού που το '96 κατέβαζε σημαίες με το τσιγάρο στα χείλη και το 2004, έλεγε το τελευταίο «ΟΧΙ» που ακούστηκε από Έλληνες. Αποτελεί ύβρη όταν σας ρωτούν αν θα θέλατε με τα πλοία που είχατε υπό τις διαταγές σας να σκεπάσετε την Κύπρο ( μέσω μιας μόνιμης παρουσίας του ΠΝ εκεί) να απαντάτε ότι όλα είναι χρήμα.

Ούτε το χρήμα, ούτε τα αξιώματα είναι το παν, αλλά τα χώματα, τα νερά και ο αέρας μας.

Θα προτιμούσαμε να μην ήσασταν τόσο υποτονικός στα θέματα αυτά, αλλά ζωηρότατος όπως στο 1:29.

Διότι οι στολοκαύτες του '21, που έστειλαν τους τούρκους για εξερεύνηση στο βυθό του Αιγαίου δε μετρούσαν ούτε τα χρήματα, ούτε τους αριθμούς κ. Επίτιμε Αρχηγέ του ΓΕΝ. Οι στολοκαύτες του '21, των οποίων τα ονόματα φέρουν οι φρεγάτες και τα υποβρύχια που είχατε υπό τις διαταγές σας, χύσανε αίμα και πέθαναν ζητιάνοι για να μπορείτε εσείς σήμερα να λέτε ελαφρά τη καρδία ότι καλό θα ήταν να είχαμε παρουσία στην Κύπρο, αλλά αυτό κοστίζει. Προφανώς γνωρίζετε το ποίημα του Γ.Στρατήγη « Ο Ματρώζος».

Θα κλείσουμε το σχόλιό μας θέλοντας να ξεκαθαρίσουμε πως τίποτα προσωπικό δε μας χωρίζει με τον κ. Επίτιμο Αρχηγό του ΓΕΝ, αλλά η παρουσία του στη συγκεκριμένη εκπομπή ήταν ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ. Δεν είναι έτσι οι Αρχηγοί που θέλουμε. Οι Αρχηγοί που θέλουμε εμείς, «πλέουν μεθ' ορμής ακαθέκτου εναντίον του προαιώνιου εχθρού του γένους» και στο τέλος νικούν.

ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ