ΗΠΑ: ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

2021-01-29

του Γιάννη Μαραγκούλη.


Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο τόσο με τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, όσο και με τις σχέσεις της με την Ε.Ε αλλά και τις ΗΠΑ προκειμένου να προλάβει καταστάσεις και να δρομολογήσει εξελίξεις.

Πάντως εάν παρατηρήσει κανείς την τουρκική εξωτερική πολιτική θα διακρίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις επιθυμίες των παραδοσιακών συμμάχων, αλλά αντιθέτως οδηγεί τα πράγματα με ένα ανεξάρτητο διπλωματικό μπούσουλα, ως μία περιφερειακή αυτόφωτη δύναμη με πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να συναλλάσσεται με όλα τα μέτωπα αδιαφορώντας εάν αυτό είναι Δύση ή Ρωσία.

Ο Ερντογάν άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που επιτίθεται απέναντι στην Ε.Ε τονίζοντας ότι η χώρα του έχει υποφέρει, όταν ο Δυτικός κόσμος δεν έχει υιοθετήσει τις αιτιάσεις της, ξεχνώντας όμως βολικά ότι επωφελείται συνεχώς από τους Ευρωπαίους τόσο στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά.

Και μπορεί την δεδομένη στιγμή να παίζει κατενάτσιο χρησιμοποιώντας και ένα ποδοσφαιρικό όρο, δηλαδή άμυνα εντός ευρωπαικής έδρας, όμως σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή της Τουρκίας στην μετάβαση ηγεσίας στις ΗΠΑ, από την κυβέρνηση του ΤΡΑΜΠ σε αυτή του ΜΠΑΙΝΤΕΝ δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση για τον Τούρκο Πρόεδρο κάτι που αφορά και άμεσα και τις δικές μας εθνικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσο η Τουρκία ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την Ρωσία και σε αντιδυτικές και αντισυμμαχικές ενέργειες τόσο θα μεγαλώνει η απαίτηση και η πίεση της Ουάσιγκτον στους συμμάχους της Τούρκους να επιλέξει πλευρά και στρατόπεδο. Είναι πασιφανές ότι με την κυβέρνηση Μπάιντεν οι υπαρκτές αλλά εν υπνώσει διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Άγκυρα θα ξαναβγούν στο προσκήνιο αφού η νέα ηγεσία της Αμερικανικής Διπλωματίας θέλει να ξεφύγει από την απομόνωση σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ξανά ρόλου της θέλοντας να σύρει το παιχνίδι και όχι να ακολουθεί τα γεγονότα στην διεθνή σκακιέρα και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι η προσωπική σχέση Ερντογάν-Τραμπ που έφτανε στο όριο των υποψιών για προσωπικά συμφέροντα δεν άφηνε τις διαφωνίες και τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή καθώς και στην Κύπρο να έρθουν στην επιφάνεια συγκαλύπτοντάς τις και κυρίως προωθώντας τα τουρκικά παράνομα. συμφέροντα .

Είναι σίγουρο ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στρατηγικές και ενεργειακές αποφάσεις, άλλωστε το έδειξαν και με τις κυρώσεις για τους S-400, που θα καθορίσουν όχι μόνο την πορεία της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια αλλά και θα βάλουν φρένο στον ανεξέλεκτο Ερντογάν και στα οθωμανικά του όνειρα για τα θαλάσσια σύνορα που αποτελούν ομολογουμένως σημείο δυνητικής ανάφλεξης...

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε κάτι που έχει ενοχλήσει αφάνταστα τον Ερντογάν που είναι ότι ο Πρόεδρος Μπαίντεν θα αφαιρέσει την προσωπική διάσταση από την πολιτική των ΗΠΑ και ότι έρχεται νέα σελίδα στην εποχή Ερντογάν, ειδοποιός διαφορά που δεν επιτρέπει την παράκαμψη των επιθυμιών του ευρύτερου αμερικανικού πολιτικού συστήματος, με βάση το Κογκρέσο που γίνονταν επί προκατόχου του...