Η Υψηλή Στρατηγική του Ελληνισμού και η αγωνία για τα "επόμενα επεισόδια" της σειράς

2020-05-15

    Παρακολουθήσαμε προσφάτως την πενταμερή διάσκεψη Ελλήνων (Ελλάδος - Κύπρου) - Γαλλίας - Αιγύπτου - Η.Α.Ε που έλαβε χώρα υπό μορφή τηλεδιάσκεψης με αντικείμενο τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και περατώθηκε με την κοινή διακήρυξη των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών που έλαβαν μέρος σε αυτή.

Την  Κοινή Διακήρυξη, μπορεί κάποιος να διαβάσει εδώ

    Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν κάποιος εξαιρέσει τις παραγράφους 1και 9, όλες οι άλλες παράγραφοι αναφέρονται στην Τουρκία. Σαφές μήνυμα από πέντε δυνάμεις οι οποίες δείχνουν να συμπλέουν ως προς την Υψηλή Στρατηγική τους στα της Αν. Μεσογείου.

     Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με την προηγούμενη πενταμερή της 8ης Ιανουαρίου στο Κάιρο απουσίαζε η Ιταλία. Το πνεύμα όμως και τα ανακοινωθέντα ήταν ακριβώς όμοια, ακόμη και αν τότε στο Κάιρο, στο σημείο για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο ιταλός υπ.εξ είχε το ρόλο απλού παρατηρητή.

     Επίσης θα πρέπει να απονείμουμε τα «του Καίσαρος τω Καίσαρι» και να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στο Νίκο Χριστοδουλίδη και το Νίκο Δένδια οι οποίοι ήταν οι εμπνευστές όλων αυτών των πολυμερών συναντήσεων έως τώρα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης φέρεται ως ο εμπνευστής των διασκέψεων που μαζί με το Νίκο Δένδια υλοποίησε.

    Επιτέλους ο Ελληνισμός δείχνει να ασκεί Υψηλής Στρατηγικής εξωτερική πολιτική και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Είναι γεγονός, πως οι πλανήτες είναι ευθυγραμμισμένοι και τα γεγονότα μας ευνοούν.

Ελλάδα και Κύπρος

    Ελλάδα και Κύπρος από τη μια και η Τουρκία από την άλλη, αποτελούν τις δυο συνιστώσες ενός γεωστρατηγικού κόμβου που πολλοί θα ζήλευαν. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο συνιστώσες του κόμβου αυτού. Η Τουρκία παρουσιάζεται και ενεργεί ως μια αναθεωρητική δύναμη που ζητά να αναλάβει μέρος «των μεριδίων αγοράς» των μεγάλων Δυνάμεων της περιοχής που στην παρούσα φάση ανασυντάσσονται. Ενεργεί με βάση την κινεζική φιλοσοφία και θέλει στην περιοχή, να φέρει τον τίτλο της «Υπερδύναμης». Εκμεταλλεύεται την τεράστια κληρονομία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο κομμάτι της Υψηλής Στρατηγικής, του τεραστίου πληθυσμού της καθώς επίσης και του μεγάλου αριθμού ενόπλων δυνάμεών της.

    Από την άλλη, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τα δύο πόδια του Ελληνισμού. Παρότι βιώνουν περίοδο παρακμής, το γεγονός ότι επισήμως (και λέγοντας επισήμως εννοούμε με την ύπαρξη νομίμου κράτους, διεθνούς αναγνωρισμένου) οι Έλληνες έχουν παρουσία και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια, Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο, Βορ.Αφρική, Μέση Ανατολή. Οι Έλληνες είναι αυτοί που ελέγχουν τον κόμβο από τον οποίο διέρχονται οι οδοί Βόσπορος - Σουέζ, Βόσπορος - Γιβραλτάρ, Ζουέζ - Γιβραλτάρ και ο κόμβος αυτός ονομάζεται Κρήτη - Κύπρος. 

 Ελλάδα και Κύπρος φέρουν όλες τις περγαμηνές ώστε οι γείτονες να θέλουν να συνεργαστούν μαζί τους και όχι με την Τουρκία. Η σημαντικότερη των περγαμηνών αυτών είναι ότι οι Έλληνες δεν εποφθαλμιούν τα υπάρχοντα κανενός. Κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά σε σχέση με την Τουρκία.  

   Διότι, με την αντίδραση στον Έβρο και τη διαχείριση της πανδημίας, αποδείχθηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν είναι μόνο Μύκονος και Αγ.Νάπα. Ελλάδα και Κύπρος είναι δυο χώρες μέλη του ιδίου Έθνους στο οποίο μπορούν να βασιστούν άπαντες. Ο Ελληνισμός υπάρχει στην περιοχή τα τελευταία 5.000 χρόνια, χωρίς να έχει δημιουργήσει προβλήματα σε κανέναν από τους γείτονες.

    Σε όλα αυτά θα πρέπει να τονίσουμε πως οι γείτονες , είχαν λάβει ενδείξεις σοβαρότητος κυρίως από τις ένοπλες δυνάμεις μας. Ισραήλ, Αίγυπτος, Η.Α.Ε είναι σίγουροι για το ποιος «κάνει κουμάντο» στον αερά της περιοχής και αυτός δεν είναι άλλος από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Οι Ισραηλινοί γνώρισαν και τους ελικοπτεράδες του Ε.Σ και τους καταδρομείς της Εθνικής Φρουράς, μέσω των κοινών ασκήσεων. Οι Αιγύπτιοι είδαν ιδίοις όμασι το επίπεδο της Ζ ΜΑΚ και του ΕΤΑ μέσω των ασκήσεων Μέδουσα. Και ξέρουν όλοι, ότι ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα αγοράζεται. Η νοοτροπία του μαχητή - νικητή που είδαν, θέλει πολλά χρόνια για να κτιστεί.

Αναμνηστική φωτογραφία από την άσκηση "Μέδουσα 9" με τμήματα Ειδ. Επιχειρήσεων Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου επί του Αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου γαλλικής προελεύσεως Mistral

    Αυτό που θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει ο Ελληνισμός είναι να παρουσιάζεται ως σοβαρή και συνεπής οντότητα της περιοχής. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει τον κοινό τόπο συνάντησης δυνάμεων που θα ήταν δύσκολο να λάβουν την πρωτοβουλία αυτή. Αν πριν τριάντα χρόνια κάποιος αναλυτής έγραφε ότι το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα συνεργάζονταν, έστω και στο κομμάτι της ενέργειας, σίγουρα θα δέχονταν δριμείες κριτικές. Κι όμως, Ελλάδα και Κύπρος λόγω του ότι έχουν άριστες σχέσεις με όλους, είναι αυτές που δύνανται να φέρουν κοντά όλους τους υπολοίπους.

Γαλλία

    Στη Γαλλία φαίνεται να έχουν ωριμάσει οι απόψεις, πως οι ίδιοι οι Γάλλοι με την πορεία που ακολούθησαν, αδίκησαν τους εαυτούς τους. Οι Γάλλοι δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ότι το να παίζουν το ρόλο του Νο 2 ή Νο3 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο κακό τους κάνει. Ασφαλώς και θα παραμείνουν στην Ε.Ε, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην περιοχή φιλέτο που ονομάζεται Αν. Μεσόγειος. Η Γαλλία πλέον είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μιας υπερδυνάμεως:

  • είναι πυρηνική δύναμη
  • διαθέτει μια εξαιρετική αμυντική βιομηχανία
  • διαθέτει σύγχρονες ένοπλες δυνάμεις που μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε στον πλανήτη
  • διαθέτει εταιρείες στον τομέα της ενέργειας που δύνανται εξ' ιδίων μέσων να εξορύξουν υδρογονάνθρακες
  • διαθέτει φυσικό πλούτο
  • ασκεί ευρεία επιρροή στις πρώην αποικίες της που βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και στη Μεσόγειο.
  • έχει το ειδικό βάρος μιας πρώην αυτοκρατορίας κάτι που αντικατοπτρίζεται από τη μόνιμη θέση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ με το δικαίωμα του ΒΕΤΟ.

Τι θα πρέπει να επιδιώξει η Γαλλία;

    Η Γαλλία θα πρέπει να επιδιώξει σταθερές συμμαχίες χωρίς ρίσκο. Αυτό είναι που θα της προσφέρει έσοδα και ρευστότητα, μέσω των αμυντικών βιομηχανιών και της ΤΟΤΑΛ. Κι επειδή η σημειολογία παίζει το δικό της ρόλο, αρκεί οι Γάλλοι να δουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα γαλλικά όπλα πρωταγωνιστούν στα νέα. Από το ελληνικό Mirage 2000-5 που «έριχνε ασταμάτητο ξύλο» στο τουρκικό F16, στα Mirage 2000-9 των HAE που απ' ότι φαίνεται βομβάρδισαν εγκαταστάσεις του G.N.A ως τα Mirage F1 του LNA και τους EXOCET που πρόκειται να αναβαθμίσει η Κύπρος ώστε να μπορεί να πλήξει πλοία στα διακόσια χιλιόμετρα.

Mirage 2000 EGM φέροντας πύραυλο Αέρος - Επιφανείας ΑΜ39 Exocet. Η Γαλλία, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α αποδέσμευσε και προμήθευσε την Ελλάδα με υποστρατηγικούς πυράυλους και πυραύλους ΑΜ39

    Η Γαλλία θα πρέπει προχωρήσει την πενταμερή και από το διπλωματικό επίπεδο να την ωριμάσει στο στρατιωτικό. Ας μη γελιόμαστε, αν μια πενταμερής μέσω τηλεδιάσκεψης έφερε όλη αυτή την αναστάτωση στους γείτονες τούρκους, ας φανταστούμε τι θα γίνει αν Ελλάδα - Αίγυπτος - ΗΑΕ μετασταθμεύσουν από πέντε Mirage 2000 στην Πάφο και στα ανοιχτά να πλέει το Charles de Gaul με μια μοίρα Rafale επ' αυτού.

Αν η Γαλλία δεν αναλάβει το ρόλο αυτό, τότε θα τον αναλάβει κάποιος άλλος. Ο ρόλος έχει πολλούς υποψηφίους, από τη Μ.Βρετανία, τη Ρωσία και γιατί όχι και την Κίνα, ως την Ιταλία, την Ισπανία ή την Τουρκία. Για τη Γαλλία, η συγκυρία είναι σημαντική. Η Γαλλία ή θα κάνει το βήμα εμπρός ή θα συνεχίσει να αποτελεί την αλλαγή του σταρ που λέγεται Γερμανία.

Αίγυπτος

    Αν και με προβληματικά οικονομικά, η Αίγυπτος εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς εκσυγχρονίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της και διατηρώντας πάντοτε τη χρυσή τομή έχοντας τρεις τουλάχιστον προμηθευτές αμυντικού υλικού (Η.Π.Α, Ρωσία, Γαλλία). Η Αίγυπτος δείχνει να έχει καταλάβει ότι μόνο με την ισχύ θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των εξορύξεων άρα και των εσόδων της. Ο Σίσι, αποτελεί την πρώτη γραμμή αμύνης της Σ.Αραβίας και Η.Α.Ε απέναντι στο κίνημα των αδελφών μουσουλμάνων. Ο χρόνος μάλλον πιέζει την Αίγυπτο, διότι κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος για την επανεκλογή Τραμπ, ο οποίος απέδειξε στην πράξη ότι δεν υποστηρίζει τους αδελφούς μουσουλμάνους. Απ' ότι φαίνεται η Αίγυπτος είναι αυτή που καθυστερεί το ζήτημα της οριοθέτησης Α.Ο.Ζ με την πατρίδα μας, με τους λόγους να κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.

    Αν παρατηρήσει κανείς το χάρτη, όμορα κράτη προς την Αίγυπτο μπορούν να θεωρηθούν Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Λιβύη, το Σουδάν, η Σ. Αραβία και το Ισραήλ. Η σχέση με τη Σ. Αραβία αναλύθηκε πιο πάνω. Με το Ισραήλ παρά τις αιώνιες διαφορές, η Αίγυπτος δείχνει να ακολουθεί τη γραμμή της εκεχειρίας διότι « είναι πολλά τα λεφτά των υδρογονανθράκων Άρη».

Στρατιωτικές Βάσεις της Τουρκίας. Ο αριθμός υποδειλώνει τον επίσημο αριθμό στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παρευρίσκονται στις βάσεις αυτές. Εύκολα γίνεται αντιληπτή η κυκλωτική κίνηση που προσπαθεί να επιτύχει η Άγκυρα η οποία απειλεί Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Η.Α.Ε

     Με τη Λιβύη και το Σουδάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και το πρόβλημα αυτό ονομάζεται Τουρκία. Η σχέση Τουρκίας και Σάρατζ στη Λιβύη, γνωστές πλέον. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι η διείσδυση της Τουρκίας στο Σουδάν (μελανό σημείο για την Τουρκία το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον επί 30 έτη «πρόεδρο» της χώρας Ομάρ Μπασίρ, ένα στενό σύμμαχό της). Θυμίζουμε στο αναγνωστικό κοινό την ενοικίαση του λιμανιού Σαουάκιν, το οποίο βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα. Για την ιστορία, το Σαουάκιν ήταν λιμάνι του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (μας θυμίζει κάτι με τον Αυλώνα στη Βόρεια Ήπειρο;). Επίσης μεγάλη διείσδυση παρουσιάζει η Τουρκία στη Σομαλία.

    Εκτός αυτών, η Τουρκία απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα και την Κύπρο. Άρα εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως η Αίγυπτος στην παρούσα φάση, απειλείται να κυκλωθεί από την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος που η Αίγυπτος τρέχει με τόση μεγάλη ευλάβεια τους εξοπλισμούς της. Η Αίγυπτος γνωρίζει πως αν ο Ελληνισμός χτυπηθεί, η σύγκρουσή της με την Τουρκία θα είναι αναπόφευκτη.

     Αυτό που θα πρέπει η Αίγυπτος να πράξει, είναι να κλείσει το θέμα της Α.Ο.Ζ με την Ελλάδα. Και θα πρέπει και η Ελλάδα να το πιέσει όσο μπορεί, και περισσότερο ακόμη. Αν το πρόβλημα είναι το κοίτασμα Ζορ που μεγάλο μέρος του βρίσκεται στην ελληνική Α.Ο.Ζ, τότε θα πρέπει να βρεθεί μια ευέλικτη σολομώντεια λύση, διότι η Τουρκία παραμονεύει Αν ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα αυτή, θα εξασφαλίστούν σε μεγάλο βαθμό τα βόρεια σύνορά της Αιγύπτου και το μόνο που θα της απομένει, είναι η αποκαθήλωση του GNA στη Λιβύη.

     Δε θα πρέπει όμως να σταθεί εκεί. Θα πρέπει πάση θυσία να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της στην Τυνησία και την Αλγερία, ώστε να μην επιτρέψουν στην Τουρκία να φθάσει σχεδόν στον Ατλαντικό.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε)

    Στο ίδιο μήκος κύματος με την Αίγυπτο, είναι τα Η.Α.Ε το οποία αισθάνονται να απειλούνται άμεσα και από το Κατάρ (με τις γνωστές σχέσεις με την Τουρκία).

Δορυφορικές εικόνες που παρουσιάζουν τη μεταστάθμευση έξι Mirage 2000-9 των Η.Α.Ε στην αεροπορική βάση  Sidi Barrani της Αιγύπτου. Τα αεροσκάφη αυτά φέρεται να έπληξαν στόχους εδάφους του G.N.A

Ισραήλ

    Όσα και να γράψει κάποιος για το Ισραήλ είναι λίγα. Και μπορεί να μην έλαβε μέρος στην πενταμερή, αποτελεί ωστόσο το έκτο μέλος της άτυπης αυτής συμμαχίας. Για όσο θα βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Νετανιάχου, φαίνεται ότι κερδίζουμε χρόνο. Όμως η συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερα κανάλια. Η απόφαση για τοποθέτηση ραντάρ made in Israel στην Κρήτη, η ενοικίαση των HERON και μάλλον ο εκσυγχρονισμός των Apache, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν. 

Η σχέση Ελλήνων (Ελλάδος και Κύπρου ) με το Ισραήλ πρέπει να δεθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. 

    Πάση θυσία θα πρέπει να δώσουμε στο Ισραήλ να καταλάβει ότι ο άξονας Κύπρος-Κρήτη-Ηπ.Ελλάδα (μας θυμίζει κάτι; Κάποιον αγωγό ίσως;) αποτελεί το Στρατηγικό Βάθος που εναγωνίως ψάχνει. Εξάλλου, Ελληνικό και Εβραϊκό λόμπι θα πρέπει να δουλέψουν μαζί στις Η.Π.Α τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές για πρόεδρο, με μόνο σκοπό τις κυρώσεις στην Τουρκία και το εμπάργκο αμερικανικών όπλων προς αυτή.

      Εν πάση περιπτώση, ο Ελληνισμός θα πρέπει να συνεχίσει αυτό που έστω και καθυστερημένα δείχνει να ξεκίνησε. Την Υψηλή Στρατηγική. Θα αναμένουμε τις εξελίξεις στην περιοχή, ευελπιστώντας τα "επόμενα επεισόδια" της σειράς να έχουν ευτυχή κατάληξη.