ΕΛΛΑΔΑ - ΗΠΑ ΚΑΙ Η ΛΕΠΤΗ ΓΡΑΜΜΗ...

2021-03-24

Γράφει ο Γιάννης Μαραγκούλης


Είναι πλέον φανερό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν βαδίζει σε μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στην Ε .Ε και την Ανατολή, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία. Διερωτάται λοιπόν κανείς τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η προκλητική τουρκική επεκτατική πολιτική και ποιά θα είναι η τύχη του...

Και μπορεί η έκθεση Μπορέλ να κάνει διαπιστώσεις και να μιλά για μελλοντικές κυρώσεις ,η ουσία είναι όμως ότι η γείτονα χώρα όχι μόνο δεν σταματά αλλά και αποθρασύνεται θεωρώντας ότι έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις. Αντί να οδηγείται με σταθερά βήματα προς την Δύση η Τουρκία αποδεικνύει το πραγματικό της χαρακτήρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αποχώρησή της από τη διεθνή συμφωνία για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών καθώς και τον επιχειρούμενο αποκλεισμό του φιλικουρδικού κόμματος, γεγονός που καυτηριάστηκε έντονα από ευρωπαίους ηγέτες και τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Μία νέα οθωμανική και παντουρκιστική εθνοθρησκευτική θεωρία που συνοδεύεται από έννοιες όπως η "Τουρκική Παγκόσμια Κυριαρχία" και το Τουρκικό ή Οθωμανικό "Ιδανικό της Παγκόσμιας Τάξης" κύρια στοιχεία της επικοινωνίας και των συντηρητικών ισλαμικών πρακτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση του Ινστιτούτου για την Παρακολούθηση της Ειρήνης και της Πολιτιστικής Ανοχής στη Σχολική Εκπαίδευση (Impact-se), μιας ισραηλινής ερευνητικής ομάδας, και της Henry Jackson Society στη Βρετανία, κάνει λόγο για τα πρόσφατα προγράμματα σπουδών, που περιλαμβάνουν αντιαμερικανικές και αντιαρμενικές συμπεριφορές, επιδεικνύοντας "συμπάθεια για τα κίνητρα του ISIS και της Αλ Κάιντα", εστιάζοντας αποκλειστικά στις σουνιτικές μουσουλμανικές διδασκαλίες και αποκλείοντας τα κουρδικά ,ενώ την ίδια στιγμή φιλοδοξεί να παίζει με όρους της Δύσης.

Η μελέτη έρχεται την ίδια στιγμή που επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με την ευρύτερη περιοχή ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ στο εσωτερικό οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και η υπομόνευση της δικαστικής εξουσίας αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης παρά το προωθούμενο σχέδιο 11 σημείων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μία προσέγγιση που πρέπει να εκμεταλλευτεί με τον αποδοτικότερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα θέτοντας τους όρους της η ελληνική πλευρά έχοντας την υποστήριξη της Ουάσιγκτον που για δικούς της λόγους επιχειρεί μία εξισορρόπηση του συσχετισμού συμμαχικών δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στην προάσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που ταυτίζονται ως ένα σημείο με τα ελληνικά.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το θερμό μήνυμα των ΗΠΑ Τζόζεφ. Ρ Μπάιντεν που απεστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επέτειο για τα 200 χρόνια από την συμπλήρωση της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όπου επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της πατρίδας στην ευρύτερη περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης και στην συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης και συνεργασίας των δύο χωρών.