ΕΛΛΑΔΑ -ΗΑΕ- ΚΑΙ Η “ ΜΙΚΡΗ ΣΠΑΡΤΗ”

2020-11-27

Γράφει ο Ιωάννης Μαραγκούλης.

Η συνεργασία Ελλάδος και ΗΑΕ τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο αποτελεί μία σημαντική διπλωματική κίνηση της ελληνικής πλευράς ,που ενισχύει τον περιφερειακό άξονα κατά της Τουρκίας αφού έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει την ισορροπία δυνάμεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Η Τουρκία μαζί με το Κατάρ αποτελούν τους κύριους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του πανισλαμισμού στη Μέση Ανατολή. Η σύναψη στενών δεσμών της χώρας μας με το Άμπου Ντάμπι έρχεται να προστεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την Σαουδική Αραβία αλλά και το Ισραήλ που είναι μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και μάχεται κατά της ιρανικής παρουσίας στην Υεμένη και τον Περσικό Κόλπο.

Τα ΗΑΕ διαθέτουν μικρό αλλά πολύ αξιόμαχο και ικανό στρατό και κάποιοι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου τα αποκαλούν "μικρή Σπάρτη".

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες φέρνει νέα δεδομένα στην περιοχή αφού ενισχύει αφενός την οικονομική και πολιτική σταθερότητα των Εμιράτων, που απειλείται από το αναθεωρητικό Ιράν και αφετέρου πριονίζει την Τουρκία η οποία θεωρεί τον εαυτό της την γέφυρα της Δύσης λόγω του πολιτικού Ισλάμ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Μία στρατηγική που επιχειρεί να ανακόψει την νεο-οθωμανική πολιτική και τον τουρκικό εθνικισμό και κυρίως να επιδείξει την δυναμική της ελληνικής διπλωματίας στους Ευρωπαίους Εταίρους ότι δεν είναι μόνο η Τουρκία στο παιχνίδι.... ενώ γίνεται κατανοητό ότι τα ΗΑΕ δεν ακολουθούν κατά γράμμα την περιφερειακή πολιτική του Ριάντ.

Φαίνεται να έχουν την δική τους στρατηγική και να επιθυμούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στην Μέση Ανατολή κάτι που έχει ενοχλήσει τον Ερντογάν πολύ περισσότερο τώρα και με την ενεργητική διπλωματική ανάμιξη της χώρας μας. Αξίξει δε να επισημανθεί το γεγονός ότι παρά την πτώση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο και το Σουδάν και παρά την συρρίκνωση της δύναμής τους σε Συρία και Λιβύη, το Άμπου Ντάμπι θα συνεχίσει να μάχεται κατά της εξάπλωσης του Ερτογάν ακόμα και αν πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με τους παραδοσιακούς συμμάχους του.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται αντιληπτή και η σημασία που έχει η προσέγγιση μεταξύ Assad και Haftar στις γεωπολιτικές εξελίξεις....