ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ... ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

2020-12-11

Γράφει ο Ιωάννης Μαραγκούλης.


Μπορεί ο Μπάιντεν να ξεκινήσει την προεδρία του με το « σοκ και το δέος» μίας γρήγορης αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την τουρκική και επιθετική στάση?

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ έχουν επιδεινωθεί, ενώ ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις τόσο του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών Πομπέο όσο και του έμπειρου διπλωμάτη - συμβούλου του νέου προέδρου, Νίκολα Μπερνς ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου από την Τουρκία.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεν και νυν καθηγητής στο Χάρβαρντ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τουρκική προκλητικότητα και την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων και σημειώνει ότι η Άγκυρα έχει εξελιχθεί σε σοβαρό πονοκέφαλο για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η αμερικανική πολιτική επιχειρεί να μεταβάλλει την ισορροπία ισχύος από την Κεντρική Ευρώπη ως την Μέση Ανατολή βλέποντας την Ρωσία να έχει ισχυροποιήσει την διπλωματική διαπραγματευτική της θέση. Η είσοδος του προέδρου Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο δημιουργεί υψηλές προσδοκίες τόσο στην χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο στην ομογένεια η οποία είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του.

Γνωρίζει από πρώτο χέρι το ελληνοτουρκικό μέτωπο και το Κυπριακό αφού στη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζο Μπάιντεν πήρε πάνω του όλες τις δύσκολες αποστολές, τόσο σε θέματα κρίσεως στις σχέσεις με το Κογκρέσο, όσο και σε διεθνείς υποθέσεις. Μάλιστα σε αυτόν πιστώνεται από το 2014 επισκεπτόμενος τον Μάιο την Κύπρο , η στρατηγική της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και για λύση του κυπριακού, αλλά και για νέες συνεργασίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η μόνη φορά που ο Μπάιντεν ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαφοροποιήθηκε από την Ομογένεια ήταν στην υπόθεση της αγοράς των πυραύλων S-300, συμβουλεύοντας ότι αν επιμείνει η Κύπρος θα χάσει φίλους.

Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχει μία συνταγή, μία και μοναδική εξήγηση και ένας τρόπος ενεργειών, αλλά ένα πολυπόθητο πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των νέων δράσεων και προσαρμογών στα σύγχρονα δεδομένα και νέες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Την δεδομένη χρονική περίοδο που διανύουμε τα πάντα είναι ανοικτά κάτι που μας το υποδηλώνει και ο Τούρκος Πρόεδρος σε καθημερινή βάση, θέλοντας να γλιτώσει τις κυρώσεις από την Ε.Ε, κάτι που το επισημαίνει και η ομογένεια στέλνοντας το μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία είναι να υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η αλλαγή στροφής της τουρκικής πλευράς που έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και όχι μόνο, με την αγορά των S-400 και την πολιτική της έναντι της Συρίας, του Ιράν, της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν. Μία Τουρκία που επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, αλλά που είναι απρόβλεπτη και αναξιόπιστος συνομιλητής.

Βέβαια στην πολιτική κανένας δεν είναι σίγουρος 100% αλλά προς επίρρωση των λεγομένων του Νίκολας Μπερνς και της ανησυχίας του για ένα θερμό επεισόδιο με την γείτονα χώρα κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τα όσα είχε πει ο Μπάιντεν το 2014 στους ομογενείς δημοκρατικούς πριν μεταβεί στην Κύπρο, λόγια τα οποία προέρχονταν από το στόμα του ιδίου του αντιπροέδρου και του συμβούλου του για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλλιβαν.

Ήταν τότε που με αφορμή τις έρευνες και τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, η Τουρκία απειλούσε με επέμβαση. «Τότε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν μας έδινε να καταλάβουμε, λένε οι ομογενείς, πως αν ήταν πρόεδρος δεν θα είχε πρόβλημα να κάνει στη Μεσόγειο αυτό που οι ΗΠΑ κάνουν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Τα ίδια μας έλεγε κι ο Τζέικ Σάλλιβαν.»

Στενεύουν λοιπόν τα περιθώρια για τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος καλείται να ξεκαθαρίσει τι πραγματικά επιζητεί... με μία Αμερικάνικη πλευρά να επιχειρεί να τον ελέγξει πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεκτη και πυροδοτήσει νέα μέτωπα!!