Άμεση ανάγκη για αλλαγές στο Δόγμα Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνουν τα μη-επανδρωμένα οχήματα

2021-04-13

Γράφει ο Δρ. Θεόδωρος Γ. Κωστής.

(Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα www.proelasi.com)


Η χρησιμοποίηση μη-επανδρωμένων οχημάτων από το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον προηγούμενο Νοέμβριο έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ του μόνο σε έξι εβδομάδες. Τα αποτελέσματα αυτής της αναμέτρησης παγκοσμίως θορύβησαν τις εκάστοτε Ένοπλες Δυνάμεις, σε αυτό το άρθρο αναλύουμε την ανάγκη για την αλλαγή δόγματος στην διεξαγωγή επιχειρήσεων που έχει επιφέρει η μη-επανδρωμένη τεχνολογία.

Στις 9 Νοεμβρίου 2020 ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υπέγραφε την λήξη του πολέμου στο Αρτσάχ που είχε αρχίσει τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Σχεδόν το 70% της διαφιλονικούμενης από το 1991 περιοχής μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων έπεφτε πια στην κυριότητα του Αζερμπαϊτζάν. Η απόφαση αυτής της υπογραφής συνθηκολόγησης, που σύμφωνα με την Αρμενία πάρθηκε βασιζόμενη στην στρατιωτική ανάλυση της κατάστασης, ήταν εξαιρετικά οδυνηρή για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ [1].

Βέβαια στην πρώτη αναμέτρηση που είχε γίνει το 1991 οι Αρμένιοι επικράτησαν επειδή μπορούσαν να αντισταθμίσουν την καλύτερη οικονομική κατάσταση και μέγεθος στρατού του Αζερμπαϊτζάν με ανώτερο μαχητικό πνεύμα, ατσάλινο ηθικό και σκληρή πειθαρχία, γνωρίσματα ενός στρατού που βασίζεται πιο πολύ στο έμψυχο δυναμικό και όχι στην τεχνολογία [2]. Επιπροσθέτως οι εχθροπραξίες μεταξύ των δύο παραπάνω αντιμαχόμενων πλευρών συνεχίζονταν με σποραδικές συγκρούσεις ως τον πόλεμο του 2020, ακριβώς επειδή οι εχθροπραξίες βασίζονταν στον ανθρώπινο παράγοντα [3].


Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου, εδώ