Ευρώπη - Κόσμος

Έχουν αρχίσει να σημειώνονται πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ε.Ε οι οποίες δεν αναλύονται αρκετά διότι προκαλούν το ''απεταξάμην'' σε αρκετούς.

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε χαρακτηριστεί για την πολιτική και διπλωματική κυρίως αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ενάντια στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Ήταν μία ιδεολογική αναμέτρηση του Κομμουνισμού με τον Καπιταλισμό, για το ποιο ιδεολογικό - οικονομικό σύστημα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα.

Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί με κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο τόσο με τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, όσο και με τις σχέσεις της με την Ε.Ε αλλά και τις ΗΠΑ προκειμένου να προλάβει καταστάσεις και να δρομολογήσει εξελίξεις.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν με την είσοδο διαδηλωτών στο Καπιτώλιο θύμισαν σε πολλά σημεία ταινίες του Hollywood με σενάριο το θέμα αυτό.

Στο άκουσμα της προαναγγελθείσης εδώ και καιρό εξέλιξης, επικράτησε μία αρχική αμηχανία στην ελληνική δημοσιογραφική κοινότητα, όπως και σε μερίδα των Ελλήνων αναλυτών. Δεν έλειψαν από τις πρώτες ώρες, τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω εξέλιξη αποδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται...

Είναι πασιφανές ότι η Αμερική έχει μία συνέχεια στην εξωτερική της πολιτική ανεξάρτητα με ποιός βρίσκεται στην εξουσία και ειδικότερα στην περιοχή μας που είναι το άμεσο ζητούμενο. Η μέχρι σήμερα πορεία των ΗΠΑ και η στρατηγική της στο παγκόσμιο σύστημα δεν είναι αυτός του πλανητικού ηγεμόνα, αλλά του ηγέτη σε ένα κονσέρτο μεγάλων Δυνάμεων.